czwartek, 21 kwietnia 2016

Smaki Swiata - Wlochy.



Witam Was kochani!
Powracam do was z druga juz odslona cyklu ''Kuchnie Swiata''. Osoby, ktore obserwuja mojego bloga, pamietaja zapewne pierwszy post z tego cyklu (kliknij TUTAJ).
   Dzis bedzie kuchnia jeszcze bardziej bliska memu sercu niz japonska - bo wloska!
Uwielbiam makarony wszelkiego typu, doslownie ze wszystkim!
Jako dziecko potrafilam jesc i suchy makaron - ugotowany czy nie i tak byl dobry:)
Kocham swieza bazylie, swieze pomidory, uwielbiam mozarelle i parmezan - wloska kuchnia jest dla mnie czyms perfekcyjnym!
   Obie moje babcie pracowaly przez kilka/ kilkanascie lat we Wloszech, sama juz na poczatku szkoly gimnazjalnej wyladowalam na poludniu Wloch na wymianie uczniow :)
   Pamietam kiedy moja babcia Zosia pierwszy raz zrobila prosty, tradycyjny makaron  z miesem wolowym - szukalam latami tego smaku i uwierzcie - nigdzie nie moglam dostac dania o takim smaku! Teraz przyzadzam je sama wedlug tej receptury wlasnie :)

    Jestescie ciekawi jakie przepisy dla Was wybralam?
Zaczynajmy wiec, bez zbednego rozwodzenia sie :)

  1.  Nalesniki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i gorgonzola. 


Skladniki:
150g sera ricotta
200g szpinak mrozony
sporo tartego parmezanu
1 jajko
sol
pieprz
galka muszkatalowa
swiezy czosnek (ile zabkow? Wedle uznania)
750 ml passaty pomidorowej
200g sera mozarella
gawaleczek gorgonzoli (kilka plastrow)
oregano
bazylia
pomidory suszone i kilka koktajlowych

Sposob przygotowania:
Usmaz nalesniki (ok 8 sztuk), rozmroz szpinak, nastepnie go dokladnie odsacz z wody, dodaj ricotte, wymieszaj. Dodaj parmezan, jajko, posiekane na drobno suszone pomidorki (tylko czesc). Powstalym nadzieniem, posmaruj nalesniki, na wieszch nadzienia dodaj kilka plastrow gorgonzoli) i zawin wedle uznania :)
Wysmaruj oliwa naczynie zaroodporne. Uloz jedna warstwe nalesnikow, polej sosem pomidorowym (passata + troche swiezej bazylii + suszone pomidory + pomidory koktajlowe pokrojone na cwiartki, czosnek).
Zapiekamy przez 15 min, w temp.200 stopni. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj na wierzch plastry mozarelli i zapiekaj jeszcze 5 minutek.

  • Spaghetti z tunczykiem czyli Spaghetti al Tonno


Skladniki:
makaron wieloziarnisty
puszka tunczyka w wodzie
pomidory z puszki lub swieze ok.8 sztuk
kapary
swieza bazylia
swiezy tymianek
mala cebula lub pol wiekszej
oliwa
tarty parmezan
oliwki czarne jezeli lubicie :)


Przygotowanie:
Makaron gotujemy wedlug przepisu z opakowania. Cebule siekamy bardzo drobno i podsmazamy na oliwie az sie zeszkli. Dodajemy kapary oraz oliwki jesli uzywacie i chwile razem smazymy. Nastepnie dodajemy pomidory z sokiem/ sosem. Doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy i czekamy az zgestnieje jakies 5-6 minut. Dodajemy swieze ziola oraz tunczyka, mieszamy - dodajemy do calosci parmezan i dekorujemy listkami bazylii :)

  • Baklazany z serem kozim i pomidorami


Skladniki:

baklazan
sol
pierprz
zabek czosnku
1/2 papryczki chilli swiezej (mala)
tymianek
3 duze, czerwone pomidory
kilka oliwek
kurkuma
kumin
ostra papryka lub pieprz kajenski
150g sera koziego lub mozarelli
swieza kolendra

Sposob przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 st, baklazana myjemy, kroimy na grubsze plastry, nacieramy marynata z: oliwy, soli, pieprzu, czosnku, tymianku  i papryczki chilli. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy z obu stron (w naczyniu do pieczenia ;)). W miedzy czasie przygotowujemy sobie pomidory. Pomidory nalezy sparzyc i obrac ze skory oraz pokroic w kostke. Wrzucamy je na patelnie i doprawiamy sola, pieprzem, kurkuma, kiminem, pieprzem kajenskim. Smazymy je tak dlugo, az woda odparuje, dodajemy pokrojone w paseczki oliwki. Na zapieczone baklazany kladziemy plasterek sera koziego (jezeli nie posiadacie, mozecie zrobic wersje z mozarella - ja zawsze kombinuje w kuchni:)) Przykrywany pomidorami i znowu chwile zapiekamy :) Na koniec, gotowe baklazany ozdabiamy kolendra lub bazylia :)
 Mozecie posypac parmezanem - ja parmezan dodaje nawet do rosolu od czasu do czasu :)


  • Zupa Minsetrone


Skladniki:

3-4 pomidory
1 czerwona papryka
korzen selera (tylko kawalek)
pietruszka
1 mala cabula
1/2 pora
1 cukinia
3-4 ziemniaki nie za duze, ale tez nie jakies malutkie
biala fasola (jedna puszka)
kapusta
1 seler naciowy
2 zabki czosnku
kawalek dynii (jezeli posiadacie, jesli nie pomincie ten skladnik)
3 marchewki
3 liscie laurowe
kilka kulek pieprzu
ok. 2 litry bulionu jarzynowego
troche natki pietruszki
tarty parmezan
makaron (moga byc male kolanka lub niteczki)

Przygotowanie:
Przygotowujemy (myjemy, czyscimy, na koniec skrapiamy oliwa): papryke, pomidory, pietruszke, dynie, seler. Ukladamy na blaszce przykrytej folia aluminiowa, skrapiamy oliwa i wkladamy do nagrzanego piekarnika (ok. 200st) na jakies 25 minut, ale miejcie na nie oko, bo co piekarnik czas moze byc inny :) Gdy warzywa sie podpieka, sciagamy je z blaszki.
Marchew, cukinie, ziemniaki, cebule i pora kroimy w kosteczke i klaniemy na blaszke, opruszamy tez dodatkowo sola i pieprzem. Wkladamy blaszke doo piekarnika na jakies 10 min.
Bierzemy garnek, rozgrzewamy na nim oliwe i dodajemy pokrojone w kostke kapuste i seler naciowy, liscie laurowe, sprasowany czosnek, smazymy na malym ogniu okolo 3 minut.
Dodajemy o garnka wszystkie pieczone warzywa (pamietajcie aby wczesniej usunac z pomidora skore i szypulki) i zalewamy je bulionem. Wszytko gotujemy okolo 25 minut. Na chwile przed samymm koncem naszego gotowania nalezy dodac makaron. Jesli potrzebujecie doprawcie zupe sola i pieprzem. Minestrone podajemy z parmezanem :)


I jak zainspirowalam Was do eksperymentowania w kuchni w stylu wloskim?
Wiem, ze nie jest to taka egzotyka jak kuchnia japonska, ale jest rownie pyszna, jezeli nie pyszniejsza <3
Jak podobaja Wam sie propozycje?
Co dodalibyscie do tej listy?
JAkie sa wasze ulubione wloskie dania? :)

Zapraszam Was o dyskusji w komentarzach:)

P.S1: Zdjecia zaczerpnelam z internetu, z racji chwilowego braku aparatu
Ps2: Lajki w google + mile widziane :)

20 komentarzy:

  1. Jeeejku, zjadłabym wszystko..dziekuję za przepisy zaczne coś robić pysznego! czekam na więcej takich postów :))

    http://allegiant997.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W nastepnej czesci cyklu, pojawia sie przepisy na potrawy z kuchni karaibskiej mysle, wiec zapraszam :)
      Pozdrawiam Cie rowniez :)

      Usuń
  2. Wspaniale, uwielbiam taką kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaśliniłam klawiaturę! Nie wiem czemu, ale zazwyczaj trafiam na zdjęcia jedzenia wieczorami... kiedy nie jem :( Również uwielbiam pomidory...mozzarelle..makarony..bazylie.. amm :) w biedronce teraz był tydzień włoski i były takie pyszne bułeczki z pomidorami <3 może to nie za zdrowe pozywienie, ale naprawdę było pyszne :)
    Choć te Twoje naleśniki z posta... :D uwielbiam naleśniki :))
    Obserwuję :)
    http://dramabeautyy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahah bardzo sie ciesze :D
      Zdrowe czy niezdrowe buleczki - raz na jakis czas mozna ;)
      Moze zrobie post o takich szybkich ale zdrowszych wypiekach i fast foodach? ;)
      Dzieki!

      Usuń
  4. Maaatko uwielbiam włoską kuchnię, makaron, mozarella no normalnie niebo w gębie!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te dania <3
    Najbardziej lubię spaghetti :)
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/2016/04/olejek-z-pestek-truskawek.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez kocham calym sercem :D
      Polecam Ci to z tunczykiem jest mniej zapychajace niz to z miesem:)

      Usuń
  6. Ta zupa wygląda ciekawie :)
    Co powiesz na wspólną obserwację ? :)
    http://bedifferent-ania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przez brak czasu dopiero zagladam na bloga 0.o ale bylam i u Ciebie, zaobserwowalam :)

      Minestrone jest pyszna! :)

      Usuń
  7. Przepiękne zdjęcia<3 Potrawy wyglądają tak smakowicie i apetycznie, że aż zgłodniałam :D
    A wymiany uczniowskiej w gimnazjum tylko pozazdrościć ;) Zawsze chciałam podróżować i odkrywać nowe smaki - kto wie, może kiedyś?
    Obserwuję, tyle że z ikonką ,,bez zdjęcia". Konto google ostatnio nie chce ze mną współpracować :/

    www.to-i-owo-nietypowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jezeli bedziesz dazyla do swoich celow to na pewno Ci sie uda :)

      Rowniez obserwuje :)

      Usuń
  8. Też uwielbiam włoską kuchnię, zwłaszcza włoskie słodkości. :) Od najmłodszych lat jestem związana z Włochami więc nic dziwnego! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wloskie slodkosci <3
      Az napisze post o deserach :D

      Usuń
  9. Świetny post, aż zgłodniałam, zdjęcia są naprawdę rewelacyjne, te naleśniki po prostu uwielbiam.
    Dodaję do obserwowanych żeby mieć na bieżąco Twoje aktywności!
    W wolnej chwili zapraszam http://karolajn-el.blogspot.com. Jeśli Ci się spodoba zaobserwuj - zrobisz mi wielką przyjemność :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz lub nie, ale dopiero mam wolna chwile, wiec zajrze do Ciebie od razu :)
      Dzisiaj nalesniki na moim talerzu wlasnie :)

      Usuń
  10. aż zgłodniałam! uwielbiam makarony!
    mój chłopak robi prze pyszne makarony z różnymi pastami! mogłabym jesc codziennie!
    podoba mi się blog! obserwuje i zapraszam do mnie - mysle ze ci sie spodoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotujacy chlopak co za szczescie <3 :)

      Usuń
  11. Talentu do gotowania nie posiadam. Ale patrząc na te przysmaki poświęciłabym czas na próbę ich wykonania. Widzę, że podróże pogłębiają apetyt. W pierwszej kolejności spróbuję naleśników. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń