czwartek, 25 lutego 2016

Moje Fit Hity na śniadania, przekąski, obiady i desery











Cześć!
Luty już prawie za nami, a pamiętam jak pisałam dla Was pierwszy motywujący post w styczniu tego roku.
Miałam wtedy dużo wolnego, więc mogłam śmigać z postami codziennie niemalże :)
Niestety czasu teraz mam coraz mniej, ale nie zapominam o Was, nie bójcie się :)
Na dodatek mam zamiar dołożyć sobie jeszcze zadań - mianowicie będę starała się o współpracę z polskim domem kultury w Coventry (w angielskim miasteczku w którym obecnie mieszkam) aby poprowadzić zajęcia taneczne dla dzieci i młodzieży. Bardzo bym chciała aby to wypaliło :)

   No ale tyle tytułem wstępu.
Chciałabym Wam dzisiaj przedstawić moje fit hity - produkty, których używam często w kuchni :)
Dorzucę do tego wszystkiego też przepisy, także smacznego Wam życzę - i zaczynamy!

1. Nasiona Chia



Wyglądają one niezwykle niepozornie, ale są niskokaloryczne, bogate w błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe, wapń, magnez, fosfor i witaminę B. Zalane mlekiem lub wodą zmieniają się w kremowy pudding. Pęcznieją co sprawia, że są bardzo wydajne - wystarczają nam 3 łyżki na porcję :)


Pudding z nasionami Chia



Składniki:
3 łyżki nasion Chia
1 szklanka mleka kokosowego
1 lyżka naturalnego kakao
1 łyżka rodzynek
1 łyzka orzechow laskowych
garść owoców - u mnie borówki i maliny królują :)

Nasiona zalewamy cieplym mlekiem, mieszamy z kakao oraz resztą składników (poza owocami). Odstawiamy na 10-15 minut aby nasiona napęczniały, w międzyczasie powinniśmy mieszać nasz puddnig, by nabrał kremowej konsynstencji. Kiedy jest gotowy posypujemy go owocami. Ja czasami dosładzam miodem całość, bo jednak kakao dodaje goryczy całości.

2. Kasza jaglana



Jest smaczna, lekkostrawna, bezglutenowa i tania.Pełna jest składników mineralnych takich jak fosfor, magnez czy wapń. Nie brak jej również witaminy B.


Jaglanka z powidłami śliwkowymi.



Składniki:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 łyżka płatków migdałów
200 g śliwek (np. mrożonych)
1 łyżka miodu

Kaszę gotujemy w 1 szklance wody około 10 min. W tym czasie prażymy płatki migdałowe na suchej patelni tak długo aż się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć. Mrożone śliwki wrzucamy do rondelka, dodajemy kilka łyżek wody i dusimy ok. 15-20 minut. Musi powstać  z tego konfitura. Ugotowaną kaszę jaglaną polewamy konfiturą, posypujemy płatkami migdałów, polewmy miodem.

3. Szpinak



Nie wiem czy jeszcze komukolwiek trzeba mówić o tym, że szpinak jest bogactwem witamin, jest to tak oczywiste, że chyba sobię odpuszczę :D
Warto przyrządzać szpinak z dodatkiem oliwy - zwiększymy wtedy możliwości wchłaniania beta-karotenu i luteiny (luteina jest ważna jeżeli chcemy mieć dobry wzrok!)

Zielone Smoothie



Składniki:
1 zielony ogórek
1 banan
sok z 2 pomarańczy
50g imbiru
2 łodygi selera naciowego
garść liści szpinaku

Ogórka tniemy na mniejsze kawałeczki, miksujemy z bananem. Dodajemy sok z pomarańczy, obrany imbir, seler naciowy, oraz umyty szpinak. Wszystko ponownie miksujemy na gladka masę. Koktajl ten jest mega pobudzający - na drugie śniadanie jak się patrzy! :)

4. Imbir



Imbir, jego korzeń - ma właściwości lecznicze oraz odchudzające. Gdy łapie mnie przeziębienie przygotowuje sobie zawsze imbirowo pomarańczowy napar, działa jak naturalny antybiotyk i nie sieje spustoszenia w naszym organizmie! Jako że kocham kuchnię azjatycką, gości on u mnie często!

Ramen (ekspresowa wersja do zrobienia w maksymalnie pół godziny!)



Składniki:
4 jajka
180g soba gryczanej
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
40 g imbiru
180g łandej wołowiny
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki sosu rybnego
200g kapusty pekińskiej
8 małych brązowych pieczarek
1 garść szpinaku

Jajka gotujemy w rondelku. Po ugotowaniu obieramy, wkladamy do torebki śniadaniowej i zalewamy sosem sojowym i posiekanym imbirem. Odstawiamy takie jajka w marynacie na 20 minut. Gotujemy soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą - jako radę polecam wam skropić zahartowany makaron oliwą - nie poskleja się w ''kluchy''.
Do sporego garnka, wrzucamy posiekana bardzo drobno cebulę, czosnek, starty imbir, i podsmażamy na oleju. Nastepnie dodajemy pokrojoną w cienkie paski wołowinę. Doprawiamy to wszystko sosami i chwile smażymy. .Zalewamy 1 i 1/2 l wody i gotujemy około 15-20 minut na WYSOKIM ogniu. Po 15 minutach dodajemy do wywaru posiekaną kapustę, pieczarki pokrojone w ćwiartki oraz szpinak i jeszcze chwile gotujemy. Do głębokich misek nakładamy makaron oraz pokrojone w połówki jajka, zalewamy wszystko zupą. Na wierzch możemy dodać odrobinę pasków imbiru oraz świeżą kolendrę dla wzbogacenia smaku. Pamietajcie aby w misce znalazło się wszysko: mięso, pieczarki, kapusta...

5. Kalafior



Kocham kalafior za to, że jest szybki do przygotowania na każdy możliwy sposób. Pyszny jest ugotowany na parze, usmażony czy pieczony. W dzieciństwie kochałam kalafior smażony z bułką tartą <3 z resztą kogo ja oszukuję - nadal go kocham ;)
Zawiera on antyoksydanty, wpływa korzystnie na pracę wątroby i nerek.


Fusilli razowe z kalafiorem, orzechami włoskimi i miętą.



Składniki:
450g mrożonego kalafioru
140g makaronu razowego typu fusilli
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka kuminu
1 łyżka oliwy
100 g orzechów włoskich
1 mały pęczek świeżej mięty.

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni, dodajemy kalafiora, kumin i olwiwe. Podsmażamy całość około 15 minut, następnie dodajemy posiekane orzechy. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z tym co mamy na patelni, doprawiamy solą oraz pieprzem oraz dekorujemy miętą.



A wy co uważacie za hity swojej kuchni? :)
Propozycji mam więcej, ale nie starczy postu ;)
Jeżeli się wam spodoba tego typu artykuł, może będę dodawać takie tego typu częściej?
Zapraszam Was do dyskusji :)

PS: Dzisiaj nadrabiam blogowe zaległości :)

9 komentarzy:

  1. Ja kocham płatki owsiane. Uwielbiam je z jogurtem naturalnym i suszoną żurawiną, gotowane na mleku posypane tartym jabłkiem i cynamonem, albo w placuszkach naleśnikowych z bananem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kocham platki owsiane!
      Moja ulubiona owsianka to taka z naturalnym kakao, orzechami, miodem i malinami! :)

      Usuń
    2. Chętnie wypróbuje Twoją kombinację ;)

      Usuń
  2. Co do nasion chia to mam wrażenie, że ich rzekoma "zdrowotność" została sztucznie napompowana przez szumny marketing.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano moze sie tak wydawac, bo staly sie mega popularne jakis czas temu, ale juz plemiona Azteckie cenily sobie ich wlasciwosci, wiec chyba nie dokonca tak to jest. Nie wiem czemu, ale bardzo ufam medycynie ludowej - nie jestem jakims freakiem w tym temacie, ale mysle ze moze bardzo pomoc taka znajomosc wlasciwosci roslin, czy ziol :)

      Usuń
  3. Świetne przepisy, aż sobie zapisałam :) Idealne na wiosnę ;)
    Zapraszam
    WET-STREETS

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko! Jakie smakowite. Aż zrobiłam się głodna. Niesamowite i oryginalne. Nasiona Chia kompletna nowość i kto wie może i dla mnie odkrycie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)
      TEz zrobilam sie glodna jak zajrzalam tutaj ponownie :)
      Pudding z Chia zagoscil do mojego stalego menu sniadaniowego tez polecam Tobie:)
      Ziarenka sa bardzo wydajne:)

      Usuń